dimarts, 13 de maig del 2014

Malalties oculars ocultes




Hi ha malalties oculars que no presenten símptomes previs. És el cas, per exemple, de la diabetis o la hipertensió ocular, que evolucionen sense que el nostre organisme llanci clars missatges d'alerta. Però, afortunadament, hi ha una senzilla prova diagnòstica que les pot detectar: el fons d'ull.
En una senzilla revisió amb el teu Òptic-Optometrista pot saltar una alarma de que alguna cosa no va bé. 
¿Diabetis? ¿Hipertensió ocular? Per descobrir-les el professional et recomanarà una senzilla i indolora prova coneguda com a fons d'ull o oftalmoscòpia.
 

Què és? 
Consisteix en un estudi en profunditat del teu fons d'ull, l'observació de l'interior del globus ocular per localitzar possibles alteracions en la retina, la màcula, el cap del nervi òptic i els vasos sanguinis de l'ull .
 

Com es fa? 
És una prova bastant breu, malgrat tota la informació que ens pot facilitar. Sol durar com a màxim 15 minuts. Normalment el professional et demanarà que seguis i et reclinis lleugerament, acostarà un dispositiu òptic que projecta una llum molt brillant i et demanarà que miris a un punt fix distant sense parpellejar. És una prova totalment indolora i no necessites cap tipus de preparació prèvia. Això sí, has de explicar a l'especialista si tens algun tipus d'al·lèrgia a algun medicament o si en la teva família hi ha antecedents de glaucoma, hipertensió o diabetis.
 

Hi ha diversos sistemes per fer aquest estudi de l'ull :
 

Directa: es fa amb un oftalmoscopi pel qual es projecta un feix de llum a través de la teva pupil·la. Amb unes petites lents l'especialista podrà veure amb molta precisió la part posterior del globus ocular .
 


Llum directa



Indirecta: l'especialista projecta una llum molt brillant al mateix temps que observa el fons d'ull a través d'una lent que subjecta molt a prop del pacient mentre aquest mira en diverses direccions.
 



Llum indirecta



Amb la llum de feridura: consta d'un microscopi binocular dotat d'una font de llum potent que permet veure en 3D les estructures del pol anterior de l'ull. El pacient, assegut, ha de col·locar la barbeta i el front en un suport que manté el cap immòbil. La llum de feridura proporciona un major augment de la imatge.

Llum de feridura


Amb retinògraf: és similar a un oftalmoscopi però a més realitza fotografies digitals del fons d'ull. Aquestes imatges es poden emmagatzemar, de manera que sempre es podrà fer un seguiment comparatiu de l'evolució del cas. No necessita dilatació de la pupil·la.
 

Retinògraf 


La importància de les revisions  
Aquesta prova sol realitzar en una revisió ocular completa, per descobrir possibles patologies o per fer un seguiment exhaustiu d'elles. El despreniment de retina, el glaucoma, la inflamació del nervi òptic, la degeneració macular i les cataractes es solen detectar fent aquesta senzilla prova. També és molt aconsellable fer-la en cas de tenir una miopia bastant avançada. No oblidis acudir als teus revisions amb el teu Òptic-Optometrista, ja que pot detectar els senyals de alarma d'altres patologies, com la diabetis o la hipertensió ocular.
 




Font: Fundació de Salut Visual.