dilluns, 26 de maig del 2014

PROTEGEIX LA TEVA MIRADA



A poc a poc els núvols van deixant pas al sol i tot adquireix una llum nova. No obstant això, no t’has d'oblidar de protegir els teus ulls.
 
Després d'un llarg hivern els raigs del sol brillen, i augmenta el desig de desprendre's de la roba pesada i voluminosa per omplir l’armari de peces molt més lleugeres i acolorides. Precisament en aquest canvi d'armari no sol faltar el complement estrella: les ulleres de sol. Els seus dissenys són cada vegada més innovadors, fins i tot arriscats. De fet s'han convertit en un objecte d’art que admet la incursió de trencadores avantguardes. Malgrat la seva merescuda admiració, no has d'oblidar que, en primer lloc, són productes sanitaris que protegeixen els teus ulls del sol.




EXIGEIX QUALITAT

 
Igual que mai compraries menjar sense que hagués passat tots els controls sanitaris, per què si series capaç d'arriscar la salut dels teus ulls?
Segons dades recollides pel Col·legi Nacional d'Òptics-Optometristes, una de cada tres ulleres de sol venudes a Espanya el 2008 no van superar els controls sanitaris necessaris, tot i que podien danyar seriosament la visió.
Les ulleres de sol que es venen de manera il·legal o en establiments no autoritzats no porten lents amb filtres de protecció solar adequats, és per això que són les causants de greus problemes visuals. Per evitar-los, és fonamental que t'asseguris a l'hora de fer la compra que les lents compten amb filtres específics que impedeixin que les radiacions nocives, com les infraroges i les ultraviolades, arribin a l'ull.
Si compres les teves ulleres de sol en un establiment sanitari d'òptica tindràs la garantia que aquestes compleixen tots els controls de qualitat necessaris per assegurar la salut dels teus ulls
 

COM TRIAR

No cal sacrificar la qualitat en benefici de la moda, però sí que has de tenir en compte una sèrie d'aspectes per no equivocar-te a l'hora de comprar unes ulleres de sol. L’Òptic-Optometrista et pot assessorar basant-se en, per exemple, en quan les utilitzaràs: no són igual unes ulleres per córrer que altres per anar a la platja. Has de saber en quins moments les vas a utilitzar perquè la protecció de la lent sigui l'adequada. Així, per conduir és recomanable usar lents polaritzades, perquè eliminen els reflexos de l'asfalt i la molesta llum del capvespre.



El filtre de protecció: Has de saber quin porten les teves ulleres. El filtre solar ha de protegir completament de la radiació ultraviolada (UV).
La qualitat de les lents: Les que no compleixen amb els certificats de qualitat deixen passar la radiació solar, encara que siguin fosques.
La qualitat de la muntura: Les millors són les que cobreixen els laterals de l'ull, perquè eviten que per allà passi la radiació solar. Amb unes ulleres de sol petites les parpelles queden molt desprotegides.
Intervencions oculars: Si t'has sotmès a alguna cirurgia ocular, hauràs de tenir una cura especial. Per exemple, els operats de cataractes han de protegir més encara, si és possible, l'interior de l'ull, que abans estava protegit pel cristal·lí que s'ha extirpat.
La mida importa: Per encertar de ple amb les ulleres de sol hauràs de tenir en compte la mida de la teva cara. Si el teu cap és petit, no t'afavoriran unes ulleres grans, i a l'inrevés...



MIRA L'ETIQUETA
 
Per evitar qualsevol risc, les ulleres de sol han de complir una sèrie de requisits:
1 . Han de portar la marca CE gravada com a estàndard mínim de qualitat.
2 . Han de complir l'estàndard europeu sobre ulleres de sol (EN 1836:1997).
3 . Han d'especificar el nombre de categoria del filtre. Demana ajuda al teu Òptic-Optometrista per fer una bona elecció.
4 . Exigeix
​​lents amb filtres per la radiació UVA, amb garantia demostrable.
5 . Decideix-te per lents de la màxima qualitat.
6 . En el cas que hagis de fer-les graduades, tingues en compte la compensació òptica de les lents: l’Òptic-Optometrista t'ajudarà.
7 . Les ulleres de sol graduades estan recomanades per a tot l'any mentre gaudeixis d'activitats a l'exterior.
8 . Guarda-les sempre protegides en estoigs resistents.





A QUÈ T'ARRISQUES?
 
L'ús d'ulleres de sol no homologades pot provocar afeccions oculars com queratoconjuntivitis, queratitis o cataractes. Aquests problemes creixen amb l' arribada de l'estiu, quan les radiacions nocives i l'ús d'aquestes ulleres augmenten. De fet, aquest tipus de patologies, juntament amb les infeccions oculars típiques, augmenten al voltant d'un 20% a l'estiu.
Les ulleres de sol que es venen de manera il·legal o en establiments no autoritzats no porten lents amb filtres de protecció solar adequats, és per això que són les causants d'aquests problemes. Per evitar-los, és fonamental a l'hora de fer la teva compra que t'asseguris que les lents tenen filtres especials que impedeixin que arribin a l'ull les radiacions nocives (infraroges i ultraviolades) i que redueixin la intensitat de les radiacions visibles.
Si compres les ulleres de sol en un establiment sanitari d'òptica tindràs la garantia que compleixen amb tots els controls de qualitat necessaris que asseguren la salut dels teus ulls.


Font: Fundación Salud Visual de desarrollo optométrico y audiológico