dimecres, 6 de maig del 2015

LA LLUM BLAVA, COMPATIBLE AMB ELS NOSTRES ULLS?




Les pantalles LED, les dels nostres televisors, smartphones, tablets, etc., projecten llum blava que pot provocar efectes adversos a la nostra salut ocular.




Són molt poques les persones que avui en dia no fan servir un Smartphone per consultar el seu correu electrònic en qualsevol moment o tenen un e-book per llegir, o simplement seuen davant de la televisió en les seves estones lliures. Tots aquests aparells, que ja són part insubstituïble en les nostres vides, disposen d'una pantalla LED que ofereix imatges en alta resolució, amb contrastos de qualitat, però emeten la coneguda com a llum blava.





D'ON VE

Aquesta tecnologia és un dels grans invents dels últims anys. Els seus creadors, els investigadors japonesos Akasaki, Amano i Nakamura, van rebre el Premi Nobel de Física el 2014. La llum blava està de fet a tot arreu, ja que aproximadament el 24% de la llum blanca és blava. És a dir, té una longitud d'ona curta, per la qual cosa projecta molta energia.

Tot va començar a principi dels 90, quan aquests investigadors van crear uns feixos de llum blava brillant a partir d'elements semiconductors, aconseguint una cosa que es buscava des de feia anys: combinar díodes vermells i verds amb la llum blava per crear llums de llum blanca.





ELS SEUS BENEFICIS

S'ha comprovat que els dispositius que utilitzen llum blava són més eficients tant energèticament com econòmicament, i a més són més respectuosos amb el medi ambient que les fonts lumíniques usades anteriorment.


A més el fet que resulti més econòmica porta amb si una millora en la qualitat de vida de milions de persones de tot el món que poden tenir dificultats a l'hora d'accedir a la xarxa elèctrica. I és que la investigació va encaminada a què per emetre més llum, s'utilitzi cada vegada menys energia.




COM ENS AFECTA


Aquest tipus de llum aporta grans beneficis a la societat, però i a la nostra salut? Hem de ser conscients que el fet que la llum blava estigui tan present en el nostre dia a dia comporta que estiguem exposats a ella constantment. I que siguin precisament els ulls els que la tinguin davant tot el dia, cosa que pot arribar a ser perjudicial.


Un equip d'investigadors de la Universitat Complutense de Madrid ha dut a terme recentment un estudi en el qual s'ha comprovat l'efecte de la il·luminació LED en l'ull humà, i els resultats indiquen que no està preparat per mirar tantes hores i de forma tan directa aquesta llum artificial, perquè a llarg termini pot causar danys a la nostra visió.

Aquest estudi es va centrar en els efectes que té la llum blava sobre la retina. Per fer-ho, van exposar cèl·lules d'epiteli pigmentari de la retina de donants humans a la llum LED directa, amb diferents intensitats, durant 72 hores, i van observar que el 93% d'aquestes cèl·lules morien quan no tenien protecció.

Encara que aquesta és una dada sobre una circumstància concreta, també depèn d'altres factors, com l'edat del donant o el temps d'exposició. Però la veritat és que aquesta dada s'ha de tenir molt en compte perquè la mort d'aquestes cèl·lules pot donar lloc a pèrdues de visió que no es recuperaran. Per evitar-les, cal seguir les mesures de prevenció adequades.





ÉS PERILLOSA?

Els experts diuen que la llum blava en si mateixa no provoca riscos per a la salut, el que és perjudicial és la sobreexposició. I això és una cosa lògica si ens parem a pensar com és el dia a dia de moltes persones: 8 hores treballant davant de l'ordinador a l'oficina, llegint la tablet o l'e-book durant els desplaçaments, converses de whasapp, etc. El resultat és un cúmul d'hores en què els nostres ulls reben aquest tipus de llum.
L'excés d'hores d'exposició a la llum blava pot ajudar que es produeixi algun d'aquests problemes:

A curt termini:
• Envermelliment dels ulls.
• Sensació de sorra al ulls.
• Sequedat ocular, especialment si es fan servir lents de contacte.
• Cansament visual.
• Mal de cap.

A llarg termini:
• Presbícia o vista cansada prematura.
• Cataractes.
• Degeneració macular


COM PREVENIR-LO?


Els experts no diuen que sigui necessari deixar d'utilitzar aquesta llum, perquè, com ja s'ha dit, aporta grans avantatges a la societat. No obstant aixó, sí que adverteixen que cal prendre consciència i aplicar una sèrie de mesures de prevenció que afavoreixin la protecció dels ulls. I entre elles es troben:

• Reduir en la mesura del possible les hores d'ús de smartphones, tablets, e-books, ordinadors, etc.
• Posposar el moment en què els nens comencin a exposar-se a aquest tipus de llum.
• Ser conscients que és important parpellejar amb freqüència per mantenir els ulls hidratats.
• Deixar descansar els ulls entre 3 i 5 minuts per cada hora d'exposició.
• Dotar les ulleres de lents amb tractament anti-reflectant de llum blava, que elimina el 20% de les longituds d'ona curta de l'espectre visible, a més de la radiació UV. Aquest tractament aconsegueix seleccionar la llum blava perquè es reflecteixi en les lents en lloc de passar a través d'elles.





COMPTE AMB ELS NENS



Els nens i els adolescents han de ser vigilats i aconsellats per evitar la sobreexposició, pel fet que encara no han desenvolupat completament el seu sistema visual, i perquè encara no són prou conscients de les hores que poden arribar a passar exposats a la llum blava.

En el cas dels nens hem de tenir especial atenció, perquè els dispositius mòbils i els ordinadors cada vegada estan més presents en les seves vides i els utilitzen per estudiar. Actualment ja no resulta estrany veure a un nen de 3 anys jugant amb una tablet, per la qual cosa des de molt petits ja comencen a acumular els efectes d'aquesta llum.


I també han de tenir cura dels adults grans que, a causa del pas dels anys, ja experimenten una degeneració que es pot accentuar i accelerar a causa de la sobreexposició.


Font: FUNSAVI